Kenmerken van de Thai Bangkaew Dog

Algemeen uiterlijk:
De Thai Bangkaew Dog heeft een vierkante bouw, is goed geproportioneerd, nooit laag op de poten, met een tamelijk brede en diepe borst. Het heeft een dubbele vacht, die een kraag rond de nek en schouders behoort te vormen,
met een pluimstaart, meer geprononceerd in reuen dan teven. De reuen zijn krachtiger van bot dan de teven.

Belangrijke verhoudingen:
Lengte van het lichaam/schofthoogte = 1 : 1
Lengte van de poten iets langer dan de diepte van borst.

Gedrag/temperament:
Alert, intelligent, loyaal, waaks en gehoorzaam. Het ras is makkelijk te trainen. Ze kunnen wat terughoudend naar onbekenden zijn.

Thai Bangkaew Dog Xemira
Yindee

Hoofd:
Craniaal streek:
Schedel: De schedel is wigvormig, tamelijk breed, maar niet grof en in verhouding tot het lichaam.
Stop: Duidelijk gedefinieerd, maar gematigd.
Neus: Zwart en in verhouding tot de snuit.
Snuit: Van middellange lengte, breed aan de basis en spitser toelopend naar de neus. De nasaalbrug behoort recht te zijn.
Lippen: Strak aansluitend met donkere en volledige pigmentatie.
Kaken/Gebit: Boven en onderkaak zijn sterk met een volledig gebit. Schaargebit. Een tanggebit wordt getolereerd.
Ogen: Gemiddelde formaat, amandelvormig. De kleur moet zwart of donker bruin zijn.
Oren: Klein, in verhouding tot de schedel, tamelijk hoog geplaatst, maar niet te dicht naast elkaar, driehoekig met de uiteinden licht gepunt, opstaand en iets naar voren gericht.

Nek:
Krachtig, gespierd, soepel overgaand in de schouders, trotse houding.

Lichaam:
Rug: In profiel bekeken, recht en vlak.
Lendenen: Krachtig en breed.
Kruis: Matig hellend.
Borst: Tamelijk breed en diep, reikend tot de ellebogen. De ribben zijn goed gewelfd, maar nooit tonvormig.
Onderlijn: De buik is weinig opgetrokken.

Staart:
Matig lang, goed gevederd, dik aan de basis, goed geplaatst en gedragen met matige omhooggaande bocht over de rug.

Ledematen:
Voorhand:
Schouder:Matig gehoekt en goed bespierd.
Bovenarm: In balans met de schouderhoek.
Onderarm: Recht en krachtig, parallel van voren gezien.
Pols: Kort, licht hellend.
Voorvoeten: Rond, gebogen en compact.

Achterhand:
Dijen: Hoeking in balans met die van de voorhand, krachtig en goed gespierd.
Knie: Goed gehoekt.
Hakken: Krachtig en laagstaand.
Middenvoet: Van achter gezien, loodrecht op de grond.
Achtervoeten: Net als voorvoeten.

Gangwerk:
Flexibele en krachtige beweging, goed uitgrijpend en stuwend, maar nooit overdreven, de rug rechthoudend met een trotse houding van hoofd en staart. Voor en achterpoten parallel, naar binnen neigend bij hogere snelheid.

Vacht:
Haar: Dubbele vacht. Dekhaar is recht en hard, de ondervacht zacht en dicht. Matig lang op lichaam, langer rond nek en schouders, een kraag vormend die meer uitgesproken is bij de reuen dan teven. De achterkant van de voorpoten zijn bedekt met bevedering die afnemen naar de pols toe. De achterkant van de achterpoten zijn bedekt met lang haar tot aan de hakken. De vacht mag nooit zo lang worden dat hij de lichaamsvorm verdoezeld. De vacht is kort op de kop en aan de voorkant van de poten.

Kleur:
Wit met goed gedefinieerde vlekken. Vaak in elke tint van ‘citroen’, rood, fawn, bruin of grijs, met of zonder zwarte haar tippen, tot gelijkend op driekleur. Ook in wit met zwarte vlekken.
Elke vorm en verdeling van de vlekken zijn toegestaan, maar symmetrisch op het hoofd, de ogen en oren omsluitend heeft de voorkeur, met of zonder donker masker, bij voorkeur met wit om de snuit. Lichte tik in het wit is toegestaan in een anders uitstekend exemplaar.

Afmeting:
De ideale schofthoogtes zijn:
Reuen: minimaal 46 cm, maximaal 55 cm.
Teven: minimaal 41 cm, maximaal 50 cm.

Fouten:
Elke afwijking van voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd, hoezeer de fout meeweegt moet in verhouding staan tot de ernst van de afwijking en hoe deze de gezondheid en het welzijn van de hond beïnvloedt.

 • Te brede snuit.
 • Licht gekleurde neus.
 • Grote, ronde ogen.
 • Licht gekleurde ogen.
 • Grote oren.
 • Ronde rug.
 • Holle rug.
 • Staart te strak tegen de rug gedragen.
 • Een staart die opzij valt.
 • Te weinig kraag of bevedering aan de voor en achterpoten
 • Peddelende of golvende beweging.
 • Te groot of te klein.

Ernstige fouten:

 • Meer dan drie missende tanden.
 • Volledig witte vacht of enkel met wat tikken.

Diskwalificerende fouten:

 • Agressieve of angstige honden.
 • Elke hond die duidelijke fysieke of gedragsafwijkingen aantoont zal worden gediskwalificeerd.
 • Onder of overbeet.
 • Hangende oren.
 • Natuurlijke stomp staart.
 • Krul of knikstaart.
 • Korte of gladde vacht.
 • Effen gekleurde vacht met minimale witte aftekeningen.

N.B.

 • Reuen behoren twee normaal gevormde, ingedaalde testikels te hebben.
 • Alleen functioneel en klinisch gezonde honden met typische ras conformatie zouden voor de fok gebruikt mogen worden.
Thai Bangkaew Dog
Thai Bangkaew Dog

Karakter:

De Thai Bangkaew Dog is een echte oertype en reageert dus dikwijls op instinct.

Ze zijn ontzettend trouw en loyaal aan het gezin mits ze goed opgevoed worden en duidelijk de gewenste gedragsregels binnen het gezin leren kennen. Ze hebben dus een echte leider en goede socialisatie nodig!

Een goede opvoeding en socialisatie kost bij dit ras veel tijd, geduld en moed. Daarnaast is het erg belangrijk dat iedereen binnen het gezin dezelfde regels hanteert.  Als dit niet gebeurd is het echt vragen om problemen op het gebied van hun gedrag. De hond weet namelijk niet meer wat er gewenst wordt qua gedrag en zal zeker grenzen gaan verleggen bij iedereen binnen het gezin.
Dit kan zich uiten in tanden laten zien, grommen en happen. Gedurende een Thai Bangkaew leven zal het belangrijk zijn de 3 R’s te houden binnen het gezin. Rust, Ritme en regelmaat. Als hier een disbalans in komt dan zal de hond zich gaan richten op zijn vertrouwde oerinstinct om zichzelf te beschermen. Want hij vertrouwd zijn eigen omgeving dan namelijk niet meer.

Het is een ras dat veel beweging verlangt, regelmatig zijn sociale speelmomenten dient te hebben en graag hersenwerk doet.

Ondanks de goede opvoeding zullen ze altijd afwachtend/terughoudend zijn ten opzichte van mensen die ze niet kennen. Zomaar een aai over de kop vanuit het niets is dus niet gewenst. De hond zal zijn kop terugtrekken of wegdraaien.
De hond moet op zijn gemak iemand kunnen leren kennen en wanneer het hem uitkomt iemand voorzichtig benaderen. Als eenmaal het vertrouwen er is dan kan er fysiek contact gemaakt worden. Als tegenovergestelde kan er voor de baas geen lievere hond bestaan mits men elkaar in waarde en normen respecteert en er tijd voor elkaar vrij gemaakt wordt. Ze kunnen zelfs goede schoothonden worden mits de relatie baas/hond goed is. Als men vanaf begin aan tijd spendeert aan opvoeding zijn ze zeker te trainen om te werken voor de baas. Denk aan speuren, behendigheid. Lekker fysiek bezig zijn en hersenwerk.

Het zijn zeker waakhonden, maar geen onnodige blaffers. Als ze aanslaan dan is er zeker iets te melden. Dit moet men wel respecteren, want dit is de aard van het ras.
Als jonge hond moet je er echt buitengewoon veel tijd aan besteden en korte grenzen houden. Daarnaast is het los laten lopen ook mogelijk mits de training hier goed op gebaseerd is. Echter blijft het jachtinstinct zeer zeker actief en vraagt dit ook aandacht van de baas. Het houden van korte grenzen zal hierin zeker helpen om ervoor te zorgen dat de hond bij je blijft en niet zoek raakt in het jachtinstinct en ver weg zal lopen.