Langhaar Akita of American Akita

Hierbij een stukje over de langhaar Akita & langhaar American Akita. Op de foto’s zie je langharen die bij mij in de afgelopen jaren geboren zijn en het zijn honden waar de eigenaar en ik trots op zijn.

Langhaar Akita

Sumo

Langhaar Akita

Chika & Lorre

Langhaar Akita

Jazz & Skila

Langhaar Akita

Mollis

Dus ook al zijn het langharen het zijn en blijven honden gefokt door ‘’of Hadjime-Yoshi’’ en die mogen ook zeker gezien worden !!

Wanneer we het verloop van het ras bekijken dan zien we dat er met grote regelmatigheid pups geboren worden die op leeftijd van 5 tot 8 weken langharige honden blijken te zijn. Dit komt meestal tot uiting indien beide ouder-dieren het gen voor het zogenaamde langhaar dragen. Deze Akita & American Akita puppies zijn zuivere ras echte puppies met het enige verschil dat ze een diskwalificerende fout aangaande de ras-standaard hebben. Ze lenen zich dus niet om schoonheidswedstrijden te lopen. Zij lenen zich echter wel tot eender welke andere tak aangaande hondensport.

Het zijn zeker ook dezelfde geweldige honden die als huishond een prachtexemplaar van het ras kunnen en meestal ook zullen zijn.

Zij worden in de Verenigde Staten veelvuldig ingezet als therapie honden, blinde geleide en zelfs het speur- en / of politie honden werk is hun niet vreemd. Er wordt ook wel beweerd dat deze honden slimmer zijn als hun andere kortharige nest genootjes, ik kan dat niet voor de volle 100% beamen maar het is me wel opgevallen dat ze ondernemender zijn en graag iets willen leren. Of dit toeval is dat is een ? maar voor mij zijn het net als alle andere puppies mijn KANJERS.

Langhaar Akita

Kyo

Langhaar Akita

Kenzo

Langhaar Akita

Taika

musashidec2010f1

Mushasi

In de fokkerij zien we vaak dat de bloedlijnen die welke met regelmatigheid langharen in het nest vertonen dat hun kortharige nestgenootjes een zeer goede vachtkwaliteit blijken te hebben. Daardoor kunnen we de langharige honden toch beschouwen als zeer belangrijk voor het ras in het algemeen. Omwille de grote verschillen die waar te nemen zijn bij beide soort honden is in 2000 besloten om het ras op te splitsen in twee rassen. Dit zijn tot heden de Japanse Akita American Akita. Bij beide rassen komen dus de langharige exemplaren voor en misschien is het mogelijk dat in de toekomst het ras een tweede variëteit krijgt, namelijk de Langhaar Akita en American Akita. We hebben dit reeds eerder gezien bij bijvoorbeeld de Sint Bernard en de Chow-Chow. Deze hebben ook de langharige tegenhanger als variant binnen het ras en komen beide ook veelvuldig voor op tentoonstelling.

Er wordt door boze of onwetende tongen ook wel beweerd dat de langharige honden, honden zijn die ziek zijn of aan een bepaalde aandoening lijden. Niets is minder waar. Als dit waarheid zou zijn dan kan vrijwel elk langharig ras naar het verdoemhoekje geduwd worden.

Ik kan alleen maar zeggen dat de langharige puppies niks minder zijn als hun kortharige broers of zusjes. Het zijn ook toppertjes, ras typisch in bouw etc., alle kenmerken die het ras heeft alleen met een beetje meer haar.