Verzorging

Onder verzorgen van een hond verstaan we niet alleen het geven van het dagelijks voer en zo nu en dan een borstelbeurt. De verzorging van de pup is een onderwerp dat dagelijks de aandacht van de eigenaar vereist. De pup moet leven in een schone en vriendelijke omgeving.

Zindelijkheidstraining, socialisatie en opvoeding zijn de eerste punten van aandacht.
Er moet worden gelet op symptomen die kunnen wijzen op ziekte. Daarbij valt te denken aan diarree, braken, hoesten, lusteloosheid of koorts. De normale lichaamstemperatuur van de hond is ongeveer 38,5°. Als de pup een zieke indruk maakt, moet men zo snel mogelijk naar de dierenarts. Onverzorgde ziektes of kwalen kunnen akelige gevolgen hebben voor de groei van de jonge hond en kunnen zelfs tot ernstige, niet aangeboren, afwijkingen leiden. Afwijkingen die kunnen uitmonden in het overlijden van de hond. Het verzorgen begint bij het gezond houden van de hond. Daartoe dient de hond jaarlijks te worden geënt. De eerste entingen worden gegeven bij de fokker, op een leeftijd van zes weken. De pup wordt dan geënt tegen hondenziekte en parvo. We noemen dit de puppyenting, die de pup gedurende enkele weken zal beschermen tegen deze ziekten. Deze puppyenting wordt herhaald en aangevuld op een leeftijd van negen, twaalf en zestien weken. Op deze leeftijd is de pup ‘volledig’ geënt – en daarmee beschermd – tegen de meeste ernstige en levensbedreigende ziekten die worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Tegen ziekten zoals kennelhoest of rabiës (hondsdolheid) kan de hond apart worden geënt. Deze entingen zijn nodig om de hond mee te kunnen nemen naar het buitenland, of om te kunnen trainen. Het is belangrijk om de entingen ieder jaar te herhalen.

Lichamelijke verzorging:
Ondanks dat de Akita en de Great Japanese dog een vacht lijkt te hebben die veel verzorging eist, is niets minder waar. Ze hebben een prachtige zelfreinigende vacht, waar modder en dergelijke gewoon vanaf glijden. Een wekelijkse borstelbeurt is over het algemeen voldoende dit is ook heel erg goed voor de baas hond verhouding. De hond moet accepteren dat u nu met hem bezig bent. Kijk in zijn oren en kijk naar het gebit. Zo zal de hond de wekelijkse poetsbeurt als normaal gaan beschouwen en zich er volledig aan over geven. Een wasbeurt is niet vaak nodig, hooguit twee maal per jaar. Dit is mede afhankelijk van het feit of men met de hond naar een show wil of niet. Tweemaal per jaar gaat de hond ruien; dat wil zeggen dat de oude vacht loslaat en een nieuwe vacht aangroeit. In deze periodes heeft de hond iets vaker een grondige borstelbeurt nodig. Ook de verzorging van de nagels mag niet vergeten worden. Hou de nagels mooi kort, dit voorkomt inscheuren, mank lopen. Ook de voet van de hond blijft een mooie stand houden als de nagels goed op lengte worden gehouden.

De Ogen:
Oogproblemen komen weinig voor. Toch kan het gebeuren dat de hond traanogen krijgt. Vaak betreft het hele jonge hondjes, die daar gewoon overheen groeien, maar persisterende traanogen moeten altijd worden nagekeken door de dierenarts. Het kan een ontsteking zijn of verstopte traanbuisjes (Juvenile conjuctivis). In een enkel geval kan de oorzaak entropion zijn: het naar binnen groeien van de ooghaartjes, die de oogbol irriteren. Ook kan het een allergische reactie zijn op stof, zand of ouderdom. Laat daarom altijd bij twijfel even de dierenarts de ogen controleren !

De Oren:
Met zijn staande oren heeft de Akita en de Great Japanese dog weinig last van oorontstekingen of van hardnekkig vuil in de oren. Merkt u dat de hond vaak met de kop schudt, laat dan zijn oren nakijken bij de dierenarts op oorontsteking of oormijt. Ook een vreemd voorwerp – bijvoorbeeld een grassprietje, of een aar – kan last veroorzaken en moet worden verwijderd.

Het Gebit:
Honden die droog voer krijgen en daarnaast regelmatig in de gelegenheid worden gesteld om te kluiven, zullen weinig last van tandsteen hebben. Tandsteen geeft rottende tanden en kiezen, hetgeen een voortijdig verlies van enkele tanden of kiezen kan veroorzaken. Ook kan de hond een rottende stank uit de bek krijgen. Naarmate de hond ouder wordt, zal het gebit slijten en kan de hond meer tandsteen ontwikkelen. De dierenarts of de trimsalon kan overtollig tandsteen gemakkelijk verwijderen. Ook een hond kan kiespijn krijgen; dit gaat vaak gepaard met gedragsverandering of humeurigheid. Een reden om het gebit van de hond regelmatig te controleren.

Vlooien en wormen, iedere hond heeft wel eens een vlo. Die lopen ze op in het park, op de training of gewoon in de achtertuin. De vlo kan enorme jeuk veroorzaken en de vacht beschadigen. Sommige honden kunnen allergische reacties krijgen en hele plukken vacht met huid en al uit het lijf trekken. Het helen van deze wonden duurt lang en bij witte honden zal de vacht roodgekleurd blijven tot na de volgende ruiperiode. Er zijn verschillende producten ter bestrijding bij de dierenwinkel of bij de dierenarts te verkrijgen; in poedervorm, als halsband, vloeibaar of in een spuitbus. Sinds enkele jaren bestaat er ook de vlooienpil. Deze pil voorkomt dat de vlooien eitjes leggen, waardoor een vlooienplaag binnen de perken kan worden gehouden. Ook de omgeving van de hond moet vlooienvrij worden gehouden. Behandel dus zowel hond als huis. De vlo is tussengastheer van de lintworm. Mocht de hond veel last van vlooien hebben gehad, dan is het raadzaam hem ook te behandelen tegen lintwormen.

vlooienschema
lintworm

Lintwormen kunt u herkennen doordat er in de ontlasting stukjes meekomen, die op rijstekorrels lijken.

Spoelwormen zijn langwerpige, ronde wormen die op elastiekjes lijken. Het is een goede gewoonte de ontlasting van de hond regelmatig na te kijken, zodat u snel kunt ingrijpen bij bloed in de ontlasting, diarree, of spoel- en lintwormen.

spoelworm
huid-teken

Teken zijn kleine spinnetjes, die zich meestal verschuilen in kreupelhout. Ze laten zich op de hond vallen, waarna de teek zich in de huid van de hond boort. De teek zuigt zich vol met bloed van de hond en zwelt op tot de grootte van een erwt. Teken kunnen ziektes veroorzaken, dus de hond moet zo goed mogelijk worden beschermd. Vlooien- en tekenpreparaten geven een vrij goede bescherming, maar het is verstandig de hond na te kijken op teken na een wandeling in het bos of in het park. Op de witte vacht zijn de spinnetjes duidelijk te zien en mijn ervaring is, dat een groot gedeelte van de teken kan worden‘weggestreken’ tijdens het wandelen. Door de hond zo nu en dan te roepen en te ‘aaien’ over de rug, onder de keel en langs de flanken, valt het grootste gedeelte van de teken van de vacht af. Teken zijn vrij gemakkelijk te verwijderen met een tekentangetje, maar zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen.